top of page

Hvorfor et klaver går ud af stemning og hvad kan jeg selv gøre

Der kan være mange grunde til, at et klaver går ud af stemning. Her er nogle bud.


Ændringen i temperatur, fugtighed og barometertryk og skiftende miljø er nok den mest almindelige grund til at et klaver går ud af stemning. Nogle steder er det muligt at styre temperatur- og luftfugtighed til en vis grad, men skiftende lufttryk eller barometriske ændringer kan man ikke gøre så meget ved.


Klaverets design og kvalitet. Man kan ikke umiddelbart se det, men et helt nyt og smukt klaver kan have en billig ramme eller billige strenge og mange andre problemer under kølerhjelmen . Der skal helst ikke være et svagt led og hvad der måske er sparet i kvalitet kommer til at koste i vedligeholdelse og stemning.

Når man flytter klaveret rundt. Nogle mennesker kan lide at ommøblere og flytter jævnligt deres klaver. Når man flytter et klaver kan man nemt bøje rammen en smule, og de fleste mennesker hører måske ikke forskellen i stemningen, men jeg garanterer , at selv et Steinway kan man ikke bare flytte rundt på uden at ændre stemningen lidt.


Aggressivt spil kan påvirke stemningen en hel del. Til store klaverkoncerter bliver kan et flygel godt blive stemt flere gange på en aften. Man kan nogle gange høre et klaver gå ud af stemning hvis man hører en optaget koncert fra start til slut.

De fleste kan dog godt leve med, at et klaver langsomt mister stemningen en smule. Hvis du ikke tilhører en af nedenstående grupper kan du sikker nøjes med, at få stemt dit klaver en gang om året.

Du er performer og spiller dagligt.


  • Hvis du er klaverlærer og har 6 eller 8 elever om dagen skal du stemme stemmer du den en gang om måneden.

  • I en kirke, skal klaveret typisk stemmes en gang i kvartalet.

  • En skole, skal gerne stemme sit klaver en gang om måneden i løbet af skolesessionsåret


31 visninger

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page